
Veelgestelde vragen
De Nederlandse slachterijen behoren tot de modernste ter wereld. Het grotendeels geautomatiseerde slachtproces staat van het moment van binnenkomst van de dieren tot het moment dat het vlees de slachterij verlaat onder toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Voordat de kuikens worden geslacht worden zij eerst verdoofd. De manieren van verdoven en slachten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en vastgelegd in Europese wetgeving. Hier staat ook in dat het personeel kennis moet hebben van dierenwelzijn en dat er een zogenaamde Poultry Welfare Officer aanwezig moet zijn op het slachthuis die verantwoordelijk is voor het dierwelzijn. In de Nederlandse slachterijen worden kuikens dus voor het slachten altijd op een goede manier verdoofd.
Ons volledige assortiment is te bekijken in onze assortimentsfolder. Bekijk onze assortimentsfolder om te zien welke kipproducten wij in onze fysieke winkels aanbieden. Kom gerust langs in een van onze filialen voor de lekkerste kip!
Ja, al onze vleeskuikens worden halal geslacht. Vraag ons certificaat op via yourmainman@mr-fillet.shop.
Ons aanbod bestaat uit reguliere vleeskuikens.
Nee, onze kippen worden niet gevaccineerd. Sinds maart 2025 is Nederland gestart met het vaccineren van leghennen tegen vogelgriep. Onze kippen zijn geen leghennen. Bij Mr. Fillet werken we nauw samen met onze leveranciers en volgen we de ontwikkelingen rondom vaccinatie op de voet. Op dit moment is de vaccinatie alleen verplicht voor (een deel van de) leghennen en niet voor vleeskuikens, de kippen die wij verkopen. Onze kippen worden echter gehouden volgens strikte hygiënemaatregelen en veterinaire controles om hun gezondheid te waarborgen.
Bij Mr. Fillet kiezen we bewust voor Nederlandse kip van boeren die we zelf selecteren. Zo weten we zeker dat de kippen opgroeien onder toezicht van de streng nageleefde Europese en Nederlandse wetgeving. Dit betekent onder andere dat het gebruik van hormonen in de kippenhouderij verboden is en dat antibiotica alleen wordt ingezet wanneer dat medisch noodzakelijk is, onder streng toezicht van een dierenarts. Daarnaast kunnen we dankzij deze nauwe samenwerking ook toezien op diervriendelijke omstandigheden én een zorgvuldig, humaan slachtproces. Onze kip komt van boerderijen in Nederland en de directe grensgebieden, zodat we kwaliteit, herkomst en dierenwelzijn altijd kunnen garanderen.
De jonge vleeskuikens verblijven in schone en verwarmde stallen, met vers strooisel op de vloer. De vleeskuikenhouder streeft ernaar om de optimale omstandigheden te creëren. De kuikens krijgen voer wat is afgestemd op de leeftijd en ze hebben toegang tot schoon drinkwater. Ook het klimaat is optimaal (temperatuur, luchtcirculatie, etc.). Door informatie over het gewicht, voer en wateropname en het gedrag te verzamelen kunnen de vleeskuikenhouders de omstandigheden waar nodig aanpassen, als het nodig is ook in overleg met dierenartsen. De voorzieningen in de stal om het welzijn van de kippen te garanderen voldoet aan de Europese wetgeving (waarin bijvoorbeeld staat hoeveel kippen per m2 gehouden mogen worden). De dieren hebben de hele dag door voedsel en water. In Nederland schenken ze ook aandacht aan de voetzooltjes van kippen, deze worden gecontroleerd als maatstaf voor het welzijn van de dieren. Als er vaak afwijkingen worden ontdekt is dat een teken dat er te veel kippen in de stal zitten en moet de boer maatregelen nemen.
Wij kiezen er bewust voor om kippen uit Nederlandse slachterijen te gebruiken. We weten dan zeker dat ze onder de in Nederland streng nageleefde Europese wetgeving vallen wat betreft de omstandigheden. Verder weten we ook dat het slachtproces dan humaan verloopt. De kippen groeien op boerderijen in Nederland en Nederlandse grensgebieden op.
Ambachtelijk fileren houdt in dat het handwerk is. Het menselijk oog en handelingen zorgen er voor dat het nauwkeuriger gebeurd waardoor de kwaliteit van het vlees beter is.